Projecten Geschiedenis

2017

Elk jaar kiest Westland Helpt Afrika een stichting om een project te realiseren die zij voor ogen hebben. Dit jaar is dat wederom Stichting De Zaaier.

Stichting de Zaaier is een praktische hulporganisatie uit het Westland, die zich met kennis van de agrarische sector, specifieke benodigdheden en financiële middelen, richt op enkele landelijke gebieden in het Noordoosten van Congo.

2015

Dit jaar was dat wederom Stichting Westland4Gambia.

Stichting Westland4Gambia is een Nederlandse stichting die rechtstreeks hulp biedt aan de lokale bevolking van Gambia. Wij werken nauw samen met lokale mensen in Gambia die voor ons het veldwerk verrichten. Wij organiseren projecten, die elk tot doel hebben om de Gambiaanse bevolking verder te helpen. Zo werken wij nu aan het project ‘Teeth4All’, een project waarmee wij de slechte tandzorg in Gambia willen verbeteren. In maart 2013 hebben wij een mobiele tandartspraktijk naar Gambia gebracht om voornamelijk scholen te bezoeken en met name kinderen helpen aan een gezonder gebit.

2014

Dit jaar kozen wij voor Stichting Babungo.

Armoede, onderontwikkeling en ziekten, zoals hiv & aids, tekenen het leven van de bewoners van Babungo, een gebied in de noordwestelijke regio van Kameroen. Stichting Babungo, opgericht in 2008, voert hier kleinschalige projecten uit om de bevolking te ondersteunen. Met projecten gericht op gezondheidszorg, scholing en microkredieten bevordert de stichting de gezondheid, de economische positie en de zelfredzaamheid van de mensen in Babungo.

Inmiddels heeft de stichting hun welverdiende cheque ontvangen!

Hier zijn de foto’s te vinden.

2013

Stichting Westland4Gambia

Cheque uitreiking aan Stichting westland4gambia
Op maandagavond 2 december jl. was hetAfrika-gehalte erg hoog in Brasserie De Mirell in Naaldwijk. Het bestuur van Stichting westland4gambia was namelijk uitgenodigd  bij het bestuur van Stichting Westland helpt Afrika. Dit om een cheque in ontvangst te nemen van de opbrengst van o.a. de gereden Pinksterfietstocht. Elk jaar organiseert Westland helpt Afrika op 2e Pinksterdag een fietstocht waarvan de opbrengst wordt gedoneerd aan een Afrikaans project. Dit jaar was Stichting westland4gambia uitgekozen.
Voor de 6e keer op rij werd er gestart vanaf het Wilhelminaplein in Naaldwijk en startten de eerste wielrenners om 8:30 uur aan hun 85 km lange fietstocht. Zij werden weggeschoten door burgemeester Sjaak van der Tak. Daarna vertrokken ook de tourfietsers aan hun tocht van 25 of 40 km. bepakt met een rugzakje vol gezonde Westlandse versnaperingen.
De routes voerden weer langs mooie plekjes in het Westland en Midden-Delfland.
Nieuw dit jaar was het bakkie fietsen in samenwerking met Roel de Bakker. Hij had een speciale route uitgezet die langs Westlandse kwekers gaat die men kon bezoeken. Na het bezichtigen van de kwekerij kreeg men één van zijn producten mee.
Iedere deelnemer kreeg tevens een lot waar verschillende prijzen mee te winnen waren o.a. dinerbonnen, deelname aan Amstel Gold en nog veel meer leuke prijzen.
Bij terugkomst konden de deelnemers uitrusten op het terras van Brasserie De Mirell en stond er voor de kleintjes een springkussen klaar en konden de groepen een foto laten maken als herinnering aan deze tocht in een speciale fotoshoothoek.

Na een korte speech van voorzitter Aad Franken van Stichting Westland helpt Afrika ontving het bestuur van Stichting westland4gambia een cheque van € 5.000,- ! Een geweldig mooie opbrengst welke zeker weer goed besteed gaat worden voor het tandzorgproject in Gambia, aldus voorzitter Hans Hogervorst van Stichting westland4gambia.
Ook namens tandarts Momodou en de kinderen in Gambia hartelijk dank voor deze mooie bijdrage.
Uiteraard wenst het bestuur van Stichting westland4gambia de organisatie weer heel veel succes met de voorbereidingen voor de komende fietstocht. Hierbij alvast de oproep aan iedereen om zich om te geven, die eens op een gezellige manier een mooi en bijzonder stukje van het Westland en Midden-Delfland op de fiets wil beleven!

wha-1-2

Op de foto staand v.l.n.r. Jacques van Geest, Paul Franke, Hans Hogervorst, Nicole Scholtes, Ivan Rietdijk, Geert Veenstra en Mark van Dis. Zittend: Aad Franken en Tom Kester.

Tandzorgproject Teeth4All

Er is nagenoeg geen tandzorg in Gambia en met name voor kinderen is een gezond gebit van groot belang. Schade en pijn aan gebitten van kinderen belemmert hen tijdens het opgroeien. Kinderen eten, spelen, slapen en leren slecht als ze klachten hebben aan hun gebit. Sommige kinderen lopen jarenlang met een ontsteking in hun mond. Daardoor lopen ze achterstanden op die ze nooit meer kunnen inhalen.
Sinds 1 maart 2013 rijdt onze tandzorgauto elke middag langs lagere scholen in Gambia om het gebit van de kinderen te controleren en voorlichting te geven over onderhoud van het gebit. Samen met onze Gambiaanse tandarts Momodou en assistentes Binta en Sira zullen wij er alles aan doen om het gebit van de kinderen weer op een acceptabel niveau te brengen.

W4G_juni-2013-06-juni-2013-.jpg - 116.44 KB
Sira                             Binta                             Momodou

Daarnaast proberen wij Nederlandse (gepensioneerde) tandartsen en studenten Tandheelkunde die een stageplaats zoeken, het vaste team in Gambia te assisteren. Zij kunnen kennis doorgeven en de kinderen in de dorpen preventief leren tanden poetsen.

2012

Stichting Mwanawaleza

http://www.mwanawaleza.org/

 

 

Eva Demaya

http://www.evademaya.nl/

 

2011

Familie Van der Kooij: 
Dit Westlandse gezin is in 2002 verhuisd naar Afrika en woont nu in Mozambique. Wilfred van der Kooij werkt bij Novos Horizontes, een bedrijf dat door middel van een soort microkrediet de boeren helpt met kredieten en investeringen zodat zij na verloop van tijd onafhankelijke boeren zijn.
Tevens zijn zij begonnen met het opzetten van Rapale International School.
In september van dit jaar is de school van start gegaan in een gehuurde locatie. De mogelijkheden voor de school om te groeien zijn enorm groot en er zijn nieuwbouwplannen. 20 km buiten de stad Nampula, dicht bij het dorp Rapale, heeft de school 30 hectare land gekocht. In september 2011 hopen we met 40 leerlingen te starten op de school. De leerlingen komen vooral uit de omgeving van Nampula en Rapale en uit de internationale gemeenschap. In de jaren daarna zullen meer lokalen en een gemeenschappelijke ruimte gebouwd worden.

Stichting Hatua (www.stichting-hatua.nl): 
Deze stichting is actief in Tanzania en heeft tot doel het bijdragen aan de armoedebestrijding door te investeren in onderwijs. In Tanzania is het basisonderwijs gratis, maar het middelbaar onderwijs niet. Voor veel families is het schoolgeld niet op te brengen en het is dan ook slechts een percentage van 19% van de kinderen dat doorleert. Hatua helpt en verstrekt beurzen aan kinderen zodat zij kunnen doorstromen naar een middelbare school of beroepsopleiding zodat zij goede kansen hebben op de arbeidsmarkt. Door een betere baan met een beter inkomen helpen zij dan weer broertjes en zusjes met het voldoen van het schoolgeld.

Hatua betekent stap in het Swahili. Wij willen met u stappen zetten op de weg naar een betere toekomst voor de kinderen in Mozambique en Tanzania.

 

2010

Kili-Kids

De stichting “Kili – Kids” dankt haar naam aan de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika.
Het initiatief tot oprichting van deze stichting is genomen door het Nederlandse bedrijf Kili Holland B.V.

Kili Holland B.V. heeft een samenwerkingsverband met de plaatselijke onderneming Vasso Agroventures Ltd.  Laatstgenoemd bedrijf is een kwekerij van 90 hectare en gesitueerd op de hellingen van de Kilimanjaro. Kili Holland B.V. is verantwoordelijk voor de teeltbegeleiding en de afzet in Nederland van de door Vasso Agroventures Ltd. opgekweekte en vermeerderde stekken van tropische kamerplanten.
Door deze samenwerking heeft Vasso Agroventures Ltd. zich ontwikkeld tot een voor Afrikaanse begrippen moderne onderneming, wat heeft geresulteerd in werkgelegenheid voor een aanzienlijk deel van de plaatselijke bevolking.

In vrijwel heel Afrika, en dus ook in Tanzania, is op het gebied van ontwikkelingssamenwerking nog veel te doen.
Kili Holland B.V. wil daar graag een steentje aan bijdragen. En wel door middel van het ondersteunen van kleinschalige projecten in de directe omgeving van Vasso Agroventures Ltd. en dan met name gericht op de plaatselijke bevolking en op kinderen. Zij hebben immers de toekomst!

Speerpunt van deze ondersteuning voor de eerstkomende 3 jaar is :

  1. T.C.C. wat staat voor Tanzanian Children Concern. Veel kinderen zijn slachtoffer van armoede en de gevolgen van Aids.
  2. T.C.C. biedt onderdak en onderwijs aan deze kinderen.
  3. Momenteel hebben 13 kinderen een tehuis gevonden bij T.C.C.
  4. T.C.C. wil een nieuw centrum bouwen dat plaats zal geven aan minimaal 30 tot 40 kinderen uit de directe omgeving.

2009

Verslag Hand-in-Hand

Stichting Westland Helpt Afrika heeft in 2009 met diverse akties geld
ingezameld voor de Stichting Kinderen in Ontwikkeling. Op 20 januari 2010
mocht onze bestuursvoorzitter een cheque van 4.000 euro in ontvangst nemen.

De Hand in Hand leefgemeenschap in Nkoranza. Dit is een
leefgemeenschap waar circa 60 gehandicapte bewoners in een veilige en
beschermde omgeving kunnen wonen en gestimuleerd worden te ontdekken
wat zij wél kunnen. Zo zijn er beschutte werkplaatsen waar sieraden
gemaakt worden en stoffen geweven bij wijze van dagbesteding. Naast de
vaste bewoners komen er ook nog gehandicapten uit de wijde omgeving
doordeweeks naar Nkoranza.

Het bestuur van Stichting Westland Helpt Afrika heeft ervoor gekozen deze
donatie ten goede te laten komen aan het gehandicaptenproject Hand in Hand, in
Nkoranza. De opbrengst zal specifiek besteed worden aan een wasruimte met
twee grote wasmachines (ziekenhuisformaat) en een droger. Tot op heden
gebeurt alle was met de hand, door de verzorgers van de kinderen. Maar met 60
vaste bewoners, 25 caretakers en ook nog de werkplaatskinderen die niet
permanent in Nkoranza wonen, maar wel doordeweeks blijven slapen in de
dormitory, kost “een wasje draaien” flink wat tijd. Als dit machinaal kan worden
gedaan, kunnen de caretakers dus veel meer tijd aan de kinderen besteden!

In 1e instantie hebben we in april 2010, na de bouw van de laundry, een
voorzichtige start willen maken door te kiezen voor de aanschaf van een tweetal
2e hands wasmachines, nl. een 5 kg. Ignis wasmachine IG 65 en een 12 kg. top
loader heavy duty Beaumark uit Canada. Voor dit laatste apparaat hadden wij ook
een 110/220 Voltage switch nodig. Enkele kleine reparaties (de waterpomp resp.
een V-snaar) bleken nodig om beide apparaten optimaal te laten werken en ook
goed aan het werk te houden.Beide machines functioneren nu gelukkig redelijk
goed (situatie oktober 2010), maar de capaciteit van deze apparaten bleek al
spoedig ruimschoots onvoldoende om aan de grote vraag vanuit de Hand in Hand
Community naar goed functionerende wasmachines te kunnen voldoen. In ieder
geval kon er vanaf april al wel ervaring met het gebuik van wasmachines worden
opgedaan. Totale kosten: Euro 400
In mei jl. hebben wij gekozen voor de aanstelling van een extra labourer, die
speciaal is belast met het goede beheer en zorgvuldig gebruik van de
wasmachines, waardoor ondeskundig gebruik van de (diverse knoppen op de)
wasmachines en daardoor onnodige en dure storingen of reparaties kunnen
worden voorkomen. Totale kosten: Euro 400
Wij hebben een tijdje (juli/augustus) ook twee andere (2e hands) Canadese
machines op proef gebruikt, beide producten uit de Kenmore heavy duty 70
series nl. een 12 kg. top loader en een 12 kg. droger. Uiteindelijk leverden dezemachines onvoldoende kwaliteit en wij hebben ze (conform de afspraak bij
aankoop) kunnen teruggeven aan de verkoper, alleen de transportkosten kwamen
daardoor voor onze rekening. Totale kosten: Euro 100
Vanaf april hebben de Community (en in het bijzonder de caregivers) kunnen
leren omgaan met het gebruik van wasmachines, met de mogelijkheden en
beperkingen van de diverse wasprogramma’s en met de diverse knoppen op een
wasmachine. Men heeft veel meer vertrouwen gekregen in het goed gebruik van
de apparatuur, zeker ook door de speciaal aangestelde labourer (zie boven), die
bij het wassen samenwerkt met 2, speciaal daarvoor aangewezen, caregivers.
Daarom hebben wij in september 2010 kunnen besluiten in Accra een tweetal
geheel nieuwe wasmachines aan te schaffen, nl. 2 toploaders 12 kg. heavy duty
van Super General uit Z. Korea. Totale kosten: Euro 1.600
Nog niet aangeschaft, wij zijn nog op zoek naar de voor onze Community juiste
apparaten, die wel noodzakelijk worden geacht voor het goed functioneren van
de laundry:
– 1 warm water Boiler (deze kan de wasprestaties van de beide Super
General apparaten en de Beaumark wasmachine verhogen) – reservering
Euro 400
– 1 nieuwe, grote Wasdroger, met een inhoud van 12 kg. – reservering Euro
800
Resteert voor onvoorzien en onderhoud: Euro 300

(zie
www.operationhandinhand.nl).

 

Het 2e project waar Westland Helpt Afrika zich in 2009 voor heeft ingezet is:

Gambia

Gambia


 

 

 

 

 

 

Pinkster Fietstocht 2009 is inmiddels verreden en met een prachtig resultaat. Foto’s van de Pinkster Fietstocht zijn HIER te zien!!

 

2008

EAST AFRICAN CARE

De stichting East African Care financiert kleinschalige projecten in Kenia voor mensen die door hun armoede geen uitzicht hebben op een normaal bestaan. Ze zijn actief in het Kwalegebied (de kuststrook tussen Mombasa en Tanzania). Er zijn sinds hun start in 2004 onder andere 18 waterputten en 16 latrines geopend.

In januari 2006 is het kostschoolproject gestart, speciaal bedoeld voor wat oudere (wees)kinderen in een moeilijke thuissituatie die vaak nauwelijks onderwijs hebben gehad. Op dit moment gaan er 22 kinderen naar kostschool, één jongen krijgt les op een school voor doven en blinden. De leeftijd van de kinderen ligt tussen de 6 en 18 jaar. Het schoolgeld wordt betaald door Nederlandse sponsors maar er is ook geld nodig voor kleding, toiletspullen, geld voor transport en medicijnen als de kinderen ziek zijn.

Omdat het een steeds groter probleem werd om de kinderen ook tijdens vakantie en bij ziekte een veilig onderkomen te geven, werd vorig jaar begonnen met de bouw van een logeerhuis. Het huis staat in Ukunda en inmiddels kunnen ze een aantal kinderen opvangen, maar er staat nog veel gebeuren: er is nog geen keuken , geen goede wasgelegenheid, onvoldoende toiletten, nog niet alle kamers zijn klaar, we hebben meer bedden nodig, matrassen, tafels, stoelen, etc. Elke euro die binnenkomt wordt uitgegeven aan de projecten in Kenia. Er is wekelijks contact met de coördinator ter plaatse zodat ze op de hoogte zijn van de werkzaamheden.

 

THE KIBARA HOSPITAL FOUNDATION

Het Kibara ziekenhuis ligt op het Mwibara schiereiland aan de oostelijke oevers van het Victoria meer in het Bunda district. Het is een missie ziekenhuis, 80 bedden groot, dat sinds 1962 zorgt voor een schiereiland zo groot als Noord Brabant met 160.000 inwoners.


Vooraanzicht ziekenhuis

Het Bunda district is het armste district van Tanzania (gegevens ministerie van binnenlandse zaken Tanzania uit 2005). Er heerst vaak hongersnood door de droge winden uit het vasteland. Het inkomen van de inwoners van het schiereiland is nog verder gedaald doordat de opbrengsten van de visvangst zijn teruggelopen door overbevissing, verontreiniging en het nijlbaars project.

Ook de AIDS problematiek is er ernstig door de vele migratie ten gevolge van het nijlbaars project. 40 % van de vrouwen rond Kibara zijn HIV positief.

In het ziekenhuis werken 2 artsen, een Tanzaniaan en een Nederlander. Er is een AIDS behandel programma, omdat het ziekenhuis door de overheid is aangewezen als behandelcentrum in het district.

Het ziekenhuis heeft een operatie kamer, waar alle grote operaties in een plattelandsgebied gedaan worden, een verloskamer, 3 opname afdelingen, een polikliniek en een afdeling moeder- en kindzorg. Het ziekenhuis heeft 80 werknemers.

 

 Het project.

De oude keuken – en de inrichting – is in dermate deplorabele staat, dat patiënten nu hun eten koken op open vuurtjes buiten. Dit is voor een ziekenhuis met een belangrijke regionale functie onacceptabel.


De huidige patiëntenkeuken

30140022
De oude vervallen patiënten 
keuken

Een patiënten keuken betekent veel:

1  Het ziekenhuis heeft een belangrijke voorbeeldfunctie en kan patiënten onderwijzen in het bereiden van een evenwichtige goede voeding.

2  Het verbruik van hout is erg hoog. In het schiereiland is al een ernstige ontbossing. Wanneer fornuizen worden gebruikt, dringt dit het houtverbruik sterk terug.

3 Het is onhygiënisch: weggooien van etensresten in open terrein van het ziekenhuis en contaminatie van het eten met afval op het ziekenhuis terrein.

Het ziekenhuis heeft ervoor gekozen om bij nieuwe inrichtingen en gebouwen zoveel mogelijk te kiezen voor natuurlijke aanwezige bronnen van energie en als watervoorziening gebruik te maken van regenwater.

Met behulp van Wilde Ganzen de watervoorziening van de operatie kamer, de verloskamer, de apotheek en de productie afdeling van infuusvloeistoffen volledig omgezet op het gebruik van regenwater. In dit kader zou het ook passen om daarmee bij de inrichting van de keuken rekening mee te houden.

De bouwkosten voor het hernieuwd bouwen van de keuken wordt begroot op 6000 Euro.

Het ziekenhuis zal de kosten van arbeid voor haar rekening nemen. Deze zijn geraamd op 1200 Euro. Ik hoop, dat u deze aanvraag, namens het ziekenhuis in behandeling kunt nemen. De Kibara Hospital Foundation zal samen met het ziekenhuis zorgdragen voor een verantwoorde terug rapportage.

IMG_0719.jpg
Koken in de open lucht

 

2007

De goede doelen die “Westland helpt Afrika” in 2007 steunt zijn: Stichting Shirika Steunt Kenia en Let Kids Smile. Kijk op deze pagina voor een verslag.

Stichting Shirika Steunt Kenia (website)
Kleuterscholen rondom Ramisi

De Ramisi basisschool die halverwege langs de weg van Mombasa naar Tanzania ligt heeft al een aantal jaren onze aandacht waarbij de stichting “Westland helpt Afrika” een belangrijke sponsor is. De schoolgebouwen zijn de afgelopen jaren flink opgeknapt, het schoolterrein ligt er netjes bij. Samen met de docenten en ouders zijn we bezig te kijken naar onderwijsverbeteringen, drinkwatervoorzieningen en landbouwactiviteiten rondom de school. Met de 5000 Euro die we eind 2006 van “Westland helpt Afrika” ontvangen hebben en een even groot subsidiebedrag dat we binnenkort kunnen verwachten van de Nederlandse overheid, gaan we in 2007 aan deze doelstellingen inhoud geven.

Doordat we nu drie keer bij de school op bezoek zijn geweest, krijgen we een steeds beter beeld van de omgeving en de levensomstandigheden van de kinderen (zie het stukje reisverslag hieronder). Voor de jongste kinderen die ver weg wonen, blijken er zogenaamde ‘feeder schools’ te bestaan. Dit zijn zeer eenvoudige schooltjes voor groepen 1,2 en soms 3. Zodra de kinderen de grote afstand naar Ramisi kunnen overbruggen, maken ze daar de lagere school af. Deze schooltjes worden door de ouders zelf georganiseerd en betaald. De voorzieningen zijn echter minimaal. In één dorpje is het klaslokaal ingestort in een ander dorp is het lokaal veel te klein. Als oplossing stellen we voor om naast de nodige leermiddelen (schriften, boeken, spelmateriaal) bij elk dorpje een zogenaamde ‘shade’ neer te zetten. Dit is een cirkelvormige overkapping met een diameter van ongeveer 15 meter , gemaakt van een houten frame met daarop een dakbedekking van palmbladeren. Zo kan het dorp beschikken over een multifunctionele ruimte gemaakt van locale materialen die op relatief goedkope wijze te realiseren is. De financiering hiervan is flexibel omdat we niet in één keer alles hoeven doen. De ‘shade’ in het dorpje Darigube heeft prioriteit, die in Nikapu kan nog even wachten, en leer- en spelmateriaal kunnen we gefaseerd aanschaffen. Kortom, voor ieder budget kunnen we in Kenia een stap verder zetten.

 

Let Kids Smile www.letkidssmile.nl

Het tweede doel is dat van Let Kid´s Smile, dat zich inzet voor de weeskinderen in Nkoranza en omgeving, in Ghana. Vier Nederlandse studenten hebben de zware taak op zich genomen, om een weeshuis te runnen in alle opzichten die je maar kunt bedenken. Het gebouw waar de kinderen voorheen woonden, was in een dermate slechte staat, dat er nu druk wordt gebouwd aan een nieuw onderkomen. Ze zijn begonnen met het aanleggen van een waterput. Het uitgangspunt van Let Kid´s Smile is om de Ghanese moeders en de aan hen toevertrouwde weeskinderen zoveel mogelijk zelfstandig te laten functioneren. De Nederlanders helpen met kennis, inzet en financiële middelen.

Er is inmiddels een krantenartikel verschenen in Het Hele Westland
klik hier om het artikel te lezen

2006

De goede doelen die “Westland helpt Afrika” in 2006 steunt zijn: Stichting Shirika Steunt Kenia en Eva Demaya, die actief is in Malawi.

Stichting Shirika Steunt Kenia (website)
De stichting ‘Shirika Steunt Kenia’ is een particulier initiatief waarmee we op een kleinschalige wijze ontwikkelingshulp willen bieden in Zuidoost Kenia. De hulp richt zich op primaire zaken als onderwijs, medische zorg en economische ontwikkeling. Shirika komt uit het Swahili en betekent zoveel als organiseren en samenwerken. De betekenis van deze woorden zijn onze drijfveren om samen met de locale bevolking enthousiast te werken aan een betere toekomst

Eva Demaya (website)
De Eva Demaya Stichting, opgericht in 1998 in het Westland, financiert de bouw van het Eva Demaya Centrum in Malawi, en ondersteunt de activiteiten die daar georganiseerd worden.

Het Eva Demaya Centrum heeft als doel gelegenheid te bieden aan Europeanen en Afrikanen om elkaar, vanuit begrip en respect voor elkaars levenswijze, te ontmoeten en van daaruit te komen tot activiteiten die de lokale bevolking helpen hun levenssituatie te verbeteren.

2005

In 2005 hebben wij het hele jaar de projecten van “De Zaaier” en “Stichting Ontwikkelingswerk Kenia” van Wim van den Burg gesteund.

“Wim van den Burg”
De inspirerende Westlander Wim van den Burg leidt in zijn vakanties al sinds 1989 veel projecten in Kenia, die hij allemaal zelf heeft geïnitieerd. Waterputten, scholen, een ziekenhuis, een laboratorium, voedselhulp, toiletgebouwen, maar ook de verzorging van medische hulp en primaire levensbehoeften heeft hij in de loop van de jaren gerealiseerd. Als leraar Engels vindt hij de toekomst van de jeugd erg belangrijk en daarom heeft hij goed onderwijs hoog in het vaandel staan. Om zijn projecten meer bekendheid te geven is er onlangs een gesponsord boekje uitgegeven, welke recent door minister Agnes van Ardenne in ontvangst is genomen. Dit boekje is gratis af te halen bij uitgeverij Het Hele Westland (Stokdijkkade 10 in Naaldwijk). Het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking is dermate onder de indruk van het werk van Wim van den Burg, dat alle giften door het Ministerie worden verdubbeld.

Stichting Ontwikkelingshulp Kenia
Wim van den Burg
Vondellaan 62
2692 DK ’s-Gravenzande
Telefoon: 0174 – 416 402
Bankrekening: 3232.79.333

“De Zaaier” (website)
De bevlogen bestuurders van de Westlandse stichting De Zaaier zijn al sinds 1988 actief in het Noord-Oosten van de Democratische Republiek Congo, in een gebied zo groot als Frankrijk. De Zaaier heeft als doelstelling het ondersteunen en begeleiden van agrarische projecten en ondersteunt daarnaast ziekenhuizen, waterprojecten en projecten voor ondermeer vluchtelingen in dat gebied. Zij bezoeken de projecten twee tot drie maal per jaar, dat alles op eigen kosten. Tijd, kennis en financiën stellen zij ter beschikking. De leiding van de projecten ligt echt in handen van de plaatselijke bevolking, zodat het hun project is. Na een aantal jaren moet een project economisch zelfstandig kunnen draaien; zo ontstaat er eigenwaarde en onafhankelijkheid. Er ontstaan regelmatig nieuwe projecten. Voor nadere informatie over hun prima werk, zie www.dezaaier.com.

Stichting De Zaaier
Postbus 10
2676 ZG Maasdijk
Telefoon: 0174 – 515050 / 525 354
Bankrekening: 3362.58.259
www.dezaaier.com
info@dezaaier.com

2004

Het eerste project dat deze stichting heeft gesponsord is de revitalisering van de Ramisi Primary School in Kenya, een voormalige suikerfabriek die ligt tussen Mombassa en Tanzania. De school is behoorlijk verouderd en zelfs niet meer veilig om te betreden. Een flinke opknapbeurt kost veel geld en hulp, dit is waar wij hebben geprobeerd ons steentje aan bij te dragen.

Met vele activiteiten heeft onze stichting deze verbouwing weten te ondersteunen. De coördinatie van deze verbouwing was in handen van het Verkaart Development Team (www.verkaarthelptkenia.nl).  Op de pagina activiteiten kunt U lezen wat er allemaal in 2004 is gebeurd. Hierbij enkele foto’s.